ADOBE PHOTOSHOP İLE DAİRESEL VE DOĞRUSAL ÇOĞALTMA İŞLEMLERİ

En son ne diyorduk? Dairesel ve doğrusal çoğaltma. Başlayalım.

Aslında konu tamamen bu değil gibi. Dairesel ve doğrusal çoğaltma yaparken transform menüsünü irdelemiş olacağız bu sayede. Üstelik bu yazıyı yazmak için çalışırken yeni öğrendiğim bir yöntemi de paylaşacağım. Uzun zamandır Photoshop'da kesin vardır dediğim ama uğraşmaya fırsat bulamadığım bir şey. Kesin vardır dediğim şey üst paneldeki "Layer" açılır menüsünün altındaki "Arrange" menüsü altındaki "Reverse" komutu. Birazdan ne işimize yarayacağını anlatacağım. (Şuan Adobe Photoshop CC 2018 sürümünü kullanıyorum diğer sürümlerde de vardır muhtemelen. Diğer sürümlere henüz bakamadım)

Öncelikle nesnemizi seçelim ya da çizelim. Fotoğraf olsun, vektör olsun mantık aynı. Vektörel çizerseniz çizim ayarlarını da kurcalamanız gerekir tabi ama vektörel dediysek işi Adobe Illustrator'e bırakmak lazım.

İlkini yapalım.  Paraşüt görselini soldan sağa geriye doğru silik bir şekilde çoğaltmak istiyorum. Yani aşağıdaki şeyi yapmak istiyorum diyelim. İlk bakışta tek tek katman çoğaltıp döndürülüp bu hale geldiği düşünülebilir. Öyle de yapılır ama değmez. Kaliteli iş ve zaman kazanmak için en doğru ve pratik yöntemi kullanmalıyız.



Photoshop'da Move Tool yani taşıma aracı ile nesneleri seçtiğimizde etrafında bir çerçeve olur. Buna "transform controls" yani Türkçe biçim değiştirme kontrol noktaları diyebiliriz. Bu kontrol çerçevesi görünmüyorsa aşağıda sol altta gösterdiğim "show transform controls" kutucuğunu aktif hale getirerek gösterebilirsiniz. Seçtiğimiz nesnenin çerçevesi geldi ve çerçevenin tam ortasında hedef işareti şeklinde bir nokta var. O nokta her türlü biçim değiştirme işlemi için referans noktadır. Örneğin nesneyi döndürürken onun etrafında döner. Ya da o noktaya sol tıkalyıp herhangi bir yere sürüklerseniz o nokta etrafında döner. İleride transform çubuk menüsünde de göstereceğim bunu.


İlk paylaştığım görselde gördüğünüz üzere döndürme referans noktam çerçevenin dışında. Yani şuan dairesel çoğaltmanın merkezi aşağıdaki resimde kırmızı çemberin orta noktası oluyor. Eğer böyle bir çemberin etrafında dairesel çoğaltma yapmak isterseniz daireyi çizim orta noktasını referans alabilirsiniz. Tabi sonradan çoğaltmak istediğiniz nesneyi seçip nesne seçiliyken orta referans noktasını dairenin merkezine sürüklemeniz gerekir. Nesneniz seçiliyken dairenin orta noktası görünmeyecektir. Bunun için aşağıdaki gibi dairenin orta noktasına guide çizgileri eklemelisiniz. Onu nasıl ekleyeceğiz demeyin vallahi bu iş uzuyor.


Tamam şimdi sadede geliyorum. Önce paraşüt katmanını seçip Ctrl + J 'ye basıp ya da duplicate layer deyip kopyalayalım. Çünkü çoğaltırken seçtiğim paraşüt katmanı hareket edip dönecek. Bir tane de eski yerinde kalması lazım. Alt katmandaki paraşütü seçtik çerçeve geldi. Orta noktasına tıkladık ve dairesel çoğaltmanın referans noktasına sürükledik. Bunu yapınca transform çubuk menüsü açılıyor üst panelde. İsterseniz Ctrl + T yapıp siz de açabilirsiniz üst transform panelini. Bizim işimiz dairesel çoğaltma olduğu için açı derecesi ile ilgili. Doğrusal olsaydı koordinat değerlerini (X ve Y değerleri) değiştirecektik. Örneğin 15 derece aralıklarla çoğaltmak istiyorum. İşte burası.


Referans noktayı belirledik. Sonra dairesel çoğaltma olduğu için 15 olan açı değerimizi girdik ve en son onay tikine tıkladık. Şimdi esas kısayola geliyoruz dikkat edin. "Ctrl+Shift+Alt+T" tuşlarına birlikte basıyoruz. Yani önce Ctrl+Shift+Alt tuşlarına birlikte basın sonra her T tuşuna bastıkça açısal olarak çoğalacak. Çoğaltınca göreceksiniz ki son çoğalttığınız katman üstte kalıyor. Yani biz aslında ilk paylaştığım resimdeki gibi en soldaki paraşütün en üstte en sağdaki paraşütün en arkada kalmasını istiyoruz. Bunun için de katmanları tek tek seçip yukarı taşımanıza gerek yok. Kısa yolu var. Yazının başında dediğim gibi ben de yeni öğrendim.

En önde kalan paraşüt hariç arkasında kalan paraşütlerin katmanlarını seçin. Katmanlara numara verdim. Olmasını istediğimiz yukarıdan aşağıya 1'den 6'ya kadar sıralanması. Diğer deyişle sağa doğru dairesel çoğalttığımız paraşütlerin en soldakinin en önde en sağdakinin en altta olmasını istiyoruz.



Katmanları seçtikten sonra en üstteki "Layer" sekmesini açıyoruz oradan "Arrange" menüsüne geliyoruz. Sonra "Arrange" menüsü altındaki "Reverse"e tıklıyoruz. Böylece istediğimiz gibi üstten alta doğru sıralanmış olacak paraşütler. Daha sonra örneğimizdeki gibi katmanların opacity/saydamlık değerlerini değiştirip öne ya da arkaya doğru saydam bir görüntü elde edebilirsiniz.

Doğrusal Çoğaltma İşlemi

Dairesel çoğaltmayı anlatırken değindiğimiz transform menüsünü kurcalayınca doğrusal çoğaltmayı da bulabilirsiniz aslında. Mesela background/arkaplan üzerine içine fotoğraf koymak için sayfaya yatay olarak dikdörtgen döşeyelim. Normalde bir dikdörtgen çizip "Alt"a basılı tutup sürüklerseniz katmanı/nesneyi çoğaltırsınız. Üst sekmelerden "View" > Show > Smart Guides ile smart guides'ı da aktif hale getirirseniz daha ölçülü ve rahat çalışırsınız.

Dikdörtgeni çizdim ve yine katmanı çoğalttım. Çünkü çoğaltma yaparken dörtgeni kaydıracağım. Altta aynı dörtgenden bir tane daha kalmalı ki iki dörtgen arası mesafeyi ayarlarken önceki dörtgeni referans alabileyim. Bu tip ölçüler alırken Guide denilen çizgilerden de yararlanabilirsiniz. Cetveliniz açık değilse "Ctrl + R" ye basın ve cetveli açın ardından üstten ve soldan cetvelin üzerine tıklayıp çalışma alanına sürükleyerek bu guide çizgilerini çekebilirsiniz. Ya da üstten "View">New Guide" menüsünden ekleyebilirsiniz.  Örneğin ben 0,50 cm soldan, 0,50 cm üstten boşluk bırakarak ve iki dörtgen arası 0,50 cm bırakacak şekilde guide çizgilerini çektim. Dörtgenimi bunun içine çizeceğim ki çoğaltınca belirli bir düzene sahip olsun.

     
Yukarıdaki gibi guide çizgilerle şablonumu çizdim. Sonra dörtgeni çizdim içine. Ardından üst çubuk panelden ya da dörtgenin üzerinden referans noktasını sağ kenarın ortasını çektim. Ölçülü çalışmak isterseniz X değerini değiştirin. Dikey çoğaltacaksanız da Y değerini değiştirin biz şuan yatay çoğaltıyoruz. Ben guide çizgilerle yapacağım. Referans noktasını sağ kenarın ortasına çektikten sonra shift'e basıp dörtgeni bir sonraki aralığa sürükledim. Ardından  "Ctrl+Shift+Alt+T" yaparak aşağıdaki gibi sayfanın sonuna kadar döşedim. Sonuç aşağıdaki gibi.


Aynı şekilde referans noktasını değiştirip sonra nesneyi taşıyıp onayladıktan sonra "Ctrl+Shift+Alt+T" yaparak istediğiniz yöne çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Sorunuz olursa yorum yaparsanız cevaplarım. Esen kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar