ADOBE PHOTOSHOP CC İLE ÇOKLU STROKE EKLEME İŞLEMLERİ

Merhaba. Illustrator kullananlarınız bilir çoklu stroke eklemesini. Fakat sadece Photoshop kullananlar da olduğu için stroke konusuna eğilmek istedim. Aslında ben de yeni fark ettim çoklu stroke özelliğini CC sürümüyle gelmiş demek ki. Ufak bir internet taraması yaptığımda önceden zahmetli yollardan çoklu stroke yapıldığını gördüm. Bu açıdan Adobe çok yerinde bir hareket yapmış. Yani nihayet yapmış ben de uzun zamandır bekliyordum bunu. Hep çoklu stroke dedim ama bunun yanında renk kaplama, gradient kaplama ve gölge seçenekleri de çoklu eklenebiliyor artık. Blending Options panelinde bu seçeneklerin yanında "+" işaretini görüyorsunuz. Bu artı işaretine tıkladıkça efektleri çoğaltabiliyorsunuz.


Bunlardan bence en güzeli olan stroke özelliğine bakalım. Stroke eklemenin çeşitli yolları var eğer çizdiğiniz bir shape ise yani vektörel bir şekil ise "properties" menüsünde ya da üst çubukta dolgu rengi ve stroke rengini görürsünüz. Aşağıdaki gibi yani.


Bakın hem üst panelde hem de properties menüsünden stroke verebiliyorum. Properties menüsünde turuncu olan dolgu renginin altındaki açılır menüler var. Oralardan stroke'un içe mi, çizgi üzerine mi yoksa dışa doğru mu olacağını seçebilirsiniz. Aynı zamanda çizgi uçları ve köşe birleşim seçenekleri var. Kurcalarsınız zaten. Şimdi burada dikkatimi bir şey çekti. Bu şekilde verdiğimiz stroke katmanlarda efekt olarak görünmüyormuş. Layers (katman) paneline bakarsanız efekt yok. Bu yüzden birden fazla stroke verecekseniz şekli çizdiğinizde stroke vermeyip "blending options" panelinden stroke ekleyin ki işler karışmasın.

Stroke eklemenin bir yolu da seçim araçları ile seçimimizi çizdikten sonra sağ tıkladığımızda açılan menüden seçtiğimiz"stroke" hızlı menüsü.


Buradan da stroke verebilir iç,dış ayarlarını yapabilirsiniz. Bu yöntemi fotoğraf üzerinde işaretleme yaparken ya da dekupe ettiğiniz bir görsele stroke vermek isteğiniz zaman nesneyi seçili hale getirip kullanabilirsiniz. Yok ben başka yoldan da yaparım diyenler olacaktır. Tabi ki de olur. Photoshop'd derya deniz birden fazla yöntem her zaman mevcut. Yeri geldiğinde hepsi lazım oluyor.

Diğer bir yöntemde seçim alanımızı çizdikten sonra üst sıradaki "select" menüsü altındaki "modify" menüsü. Bizim konumuz stroke olduğu için sadece "border" seçeneğini gösteriyorum. Diğerlerine de bakabilirsiniz.


Buradan "border" seçeneği ile istediğiniz pixel genişliğinde çerçeve oluşturabilirsiniz. Fotoğraf çerçevesi oluştururken hız açısından işe yarıyor. Mesela dörtgen shape aracıyla dörtgen çizince fotoğraf alanı dışına çıkıyor çizim ama seçim aracıyla seçim yaparken seçim çizgileri tam fotoğrafın sınırlarında kalıyor. Bu açıdan dörtgen bir seçim yapıp "modify" menüsünden stroke oluşturmak bana daha pratik geliyor.

Stroke verme işlemleri özetle böyle dahası sizin kurcalamanıza kalıyor. Kurcalayın, tırmalayın, öğrenin. Emek verip bir şey öğrenmenin ve onu uygulamanın tadı başkadır. Umarım faydasını görürsünüz. Esen kalın.





Yorumlar

Popüler Yayınlar